Philip Mudd, een voormalige medewerker van de FBI en de CIA, zei zondag tegen nieuwszender CNN dat er een nieuwe “catastrofale gebeurtenis” vergelijkbaar met de bestorming van het Capitool dreigt in de VS. De contraterrorisme-expert werkte eerder voor de CIA als analist voor Zuid-Azië en het Midden- Oosten en later bij de FBI als adjunct-directeur van de nationale veiligheidsafdeling.

Volgens Mudd, en andere federale overheidsmedewerkers, zijn de bedreigingen aan het adres van de FBI sterk toegenomen na de huiszoeking van de residentie van Donald Trump in Florida.

Vorige week maandag vielen FBI-agenten Mar-a-Lago binnen op zoek naar geheime overheidsdocumenten die de voormalige president nog in bezit zou hebben, mogelijk gaat het om gevoelige informatie over Amerikaanse kernwapens.

Sommige Republikeinse politici, waaronder Trump, bekritiseren de FBI in sterke bewoordingen als ‘partijdig’ en suggereren, zonder enig bewijs, dat de Amerikaanse binnenlandse veiligheidsdienst hierna achter onschuldige burgers aan zal gaan.

'Een herhaling van 6 januari 2021'

"Toen ik buitenlandse extremisten volgde, dacht ik dat ik nooit hetzelfde zou zien in Amerika. Maar dat doe ik nu wel", vertelde Mudd tegen CNN. De voormalige analist ziet overeenkomsten tussen jihadisten en de volgers van Trump. "Zij hebben leiders nodig die ze vertellen dat het juist is wat ze denken. En ze hebben de goedkeuring nodig van diezelfde leiders om geweld in te zetten".

Mudd wijst naar opmerkingen van Trump waarin de voormalige president de huiszoeking een onderdeel van de 'heksenjacht' tegen hem noemt. Ook suggereert hij - zonder enig bewijs - dat de FBI zelf de gevoelige documenten in zijn residentie in Florida heeft geplaatst om hem erin te luizen.

"Dezelfde dingen die gebeurden in de aanloop van 6 januari 2021 gebeuren ook nu weer", aldus Mudd. Na het verliezen van de presidentsverkiezingen in november 2020 verspreidde Trump leugens over verkiezingsfraude, leugens die uiteindelijk leidden tot de bestorming van het Capitool door aanhangers van de verslagen president.

Gewapende protesten doen denken aan die in 2020

En nu ziet Mudd opnieuw protesten van gewapende burgers ontstaan die in 2020 op vele plekken gehouden werden uit onvrede met de coronamaatregelen en de verkiezingsuitslag. Maar dit keer bij lokale FBI-kantoren, zoals een demonstratie afgelopen zaterdag in Phoenix.

"Hier staan mensen in camouflagekleding met AR15-geweren in hun handen die roepen: 'Wij gaan hier iets tegen doen'", vertelt Mudd. "Dat is gevaarlijk. Ik denk dat we daarom nog een catastrofale gebeurtenis gaan meemaken."

Donderdag viel een gewapende man een FBI-kantoor aan in Cincinnati. Na een urenlange confrontatie met politieagenten werd hij doodgeschoten. Volgens de autoriteiten was de man betrokken bij de bestorming van het Capitool en was zijn aanval gemotiveerd door de recente inval van Mar-a-Lago.

Bij de huiszoeking van de residentie van voormalig president Trump verzamelde de FBI elf dozen met overheidsdocumenten, waaronder uiterst geheime en gevoelige materialen.

Overtrad Trump de Spionagewet?

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt momenteel of Trump drie federale wetten met betrekking tot de omgang met overheidsdocumenten heeft overtreden. Een daarvan is de Spionagewet, waarbij Trump mogelijk een celstraf van maximaal tien jaar boven het hoofd hangt.

Trump ontkent dat hij federale wetten heeft overtreden vanwege het bezit van overheidsdocumenten en benadrukt dat hij de documenten heeft vrijgegeven. Publieke documentatie van die handeling ontbreekt echter. Presidentiële papieren, of ze nu geheim zijn of niet, zijn publiek bezit en staan daarom wettelijk onder het gezag van het Nationale Archief.

Lees ook: Team Trump beweerde eerder dat geheime documenten al waren overhandigd